Hitsausvaatteet 2021

Hitsaaminen on prosessi, jossa kaksi erillistä kappaletta muodostaa kokonaan uuden kappaleen. Metallia hitsatessa on lämpö se tekijä, joka sulattaa nämä kappaleet yhteen. Lämpö voidaan tuottaa joko käyttämällä sähköä, kitkaa, liekkiä tai elektronisuihkua.

Kaarihitsaus on ehkä tunnetuin menetelmä ja yleisimmin se yhdistetään ensimmäisenä hitsaamiseen, kun puhutaan hitsausprosessista. Kaarihitsauksessa tarvittava lämpö tuotetaan käyttämällä sähkövirtaa, joka muodostaa kuuman valokaaren. Valokaaren ja suojakaasun lisäksi prosessissa käytetään hitsauslisäainetta. Hitsauslisäaine on teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlainen kuin hitsattava perusaine. Juottaminen eroaa hitsauksesta siten, ettei perusaine sula vaan ainoastaan siinä käytettävä juotosaine. Yleisimmät kaarihitausprosessit ovat puikkohitsaus, MIG & MAG-hitsaus, täytelankahitsaus, jauhekaarihitsaus, TIG- sekä plasmahitsaus.

Kaarihitsaus soveltuu uusien kappaleiden valmistukseen, erilaisten vaurioiden korjaukseen tai kappaleiden pinnoituksiin. Korjaushitsauksessa tyypillisiä kohteita ovat repeytymien, halkeaminen tai erilaisten valuvikojen korjaaminen. Kaarihitsaus soveltuu erilaisille materiaaleille, esimerkiksi: alumiinin hitsaamiseen, teräksille sekä ruostumattoman teräksen hitsaamiseen. Joidenkin materiaalien hitsaaminen vaatii erityisvalmisteluita ennen kuin hitsaaminen voidaan suorittaa. Yksi tällainen materiaali on titaani, joka hapettuu helposti. Myös erilaisten valurautojen hitsaaminen vaatii esivalmisteluita ja oikeaa tekniikkaa.

Suojautuminen hitsausvaatteilla

Hitsausvaatteiden tehtävänä on suojata käyttäjää hitsauskipinöiltä, lämpösäteilyltä, lyhytaikaiselta liekkikosketukselta sekä valokaaren aiheuttamalta UV-säteilyltä. Helpoin tapa suojautua kuumuudelta on käyttää joko nahkaisia hitsausvaateita tai palosuojatusta kankaasta valmistettuja vaatteita.

Hitsausvaatteiden valinta

Hitsausvaatteet voidaan jakaa joko yksi- tai kaksiosaisiin vaatteisiin (hitsaushaalari, hitsaustakki & hitsaushousut). Näiden lisäksi hitsauksessa voidaan käyttää myös eriasia hitsaajalle tarkoitettuja lisäsuojia, kuten esimerkiksi hitsaajan esiliinaa, hitsaajan huppua tai lakkia, erilaisia hihasuojia sekä hitsaajan säärystimiä.

Hitsausvaatteiden suojausluokka valitaan hitsausmenetelmän mukaan. EN / CE-merkittyjen tuotteiden merkintä takaa sen, että tuote täyttää tuotteeseen soveltuvat EU:n turvallisuus-, terveys- ja ympäristönsuojelu vaatimukset. Valmistaja takaa myös sen, että tuotannon laatujärjestelmä ja tuote on tarkistettu ulkopuolisen tarkistuslaitoksen toimesta. Työnantajien on tehtävä työtehtävän riskiarviointi ennen työhön sopivien suojavälineiden valitsemista. Turvatuotteiden loppukäyttäjien on tutustuttava henkilönsuojaimista määriteltyihin asetuksiin ja noudattaa näitä ohjeita. Hitsausvaatteiden tulee täyttää voimassaolevien standardien mukaiset asetukset.

Standardit & merkinnät:

 • EN ISO 11611 (Suojavaatetus hitsaukseen ja vastaaviin töihin)
 • EN ISO 11612 (Kuumuudelta ja tulelta suojaava vaatetus)
 • IEC 61482-1-2 (Suojaus valokaarelta)
 • EN 1149 (Suojavaatetus, sähköstaattiset ominaisuudet)
 • CE-merkki
 • Hitsaustunnuskuva
 • Luokka 1 tai 2
 • Kirjain- ja numeroyhdistelmä: A1 tai A2 tai A1+A2

Portwest hitsausvaatteet

Kuumuudelta ja tulelta suojaavia materiaaleja ovat mm. palosuojattu puuvilla, puuvilla-polyesteri sekoiteet, aramidi sekä aramidi-sekoiteet. Alus- ja välivaatteiden tulisi olla puuvillaa, muuta luonnonmateriaalia tai sulamatonta tekokuitua.

Portwest on maailman nopeimmin kasvava työvaatevalmistaja jonka mallistosta löytyy jopa +1350 turvallisuusalan tuotetta. Portwestin tavoitteena on olla talo, joka pystyy toimittamaan asiakkaillensa kaikki tarvittavat hitsausvaatteet, turvajalkineet, henkilönsuojaimet sekä työkäsineet. Portwestin tuotelupaus on taata parempaa laatua, asiakaspalvelua sekä tuoda asiakkaidensa liiketoimintaan lisäarvoa. Portwest panostaa turvallisuuteen. Kaikki tuotteet testataan korkeimpien kansainvälisten laatustandardien mukaisesti.

 • Portwest Araflame luonnostaan erittäin tultahylkivä kangas. Portwest Araflame on Aramidi-kuidusta valmistettu ja se on kevyttä, kulutuksenkestävää ja luonnostaan palamatonta sekä antistaattista kangasmateriaalia.
 • Portwest Bizflame Ultra on kestävä ja se ei kutistu. Se soveltuu erityisesti offshore- teollisuuteen.
 • Portwest Bizflame Pro kangas on suunniteltu suojaamaan hitsauksessa tulelta ja antamaan antistaattisen suojan.
 • Portwest Nomex® Comfort on luonnostaan tulenkestävä ja se ei sula tai jatka palamista. Erittäin kestävä materiaali joka on myös antistaattinen.